Het micro-systeem

Communities that care

 

De ontwikkelingsgang van een kind is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van gedragsaspecten op latere leeftijden. Een aspect dat invloed heeft op de ontwikkeling van een kind, is het opgroeien in een veilige wijk en daarmee een veilige omgeving. Een bekend voorbeeld hierbij is de organisatie ‘communities that care’. De hoofddoelstelling van deze organisatie is ‘het terugdringen van problemen en bevorderen van gezond gedrag van jeugdigen’. De organisatie heeft invloed op de ontwikkeling van het micro-systeem van een jongere. Communities that care maken namelijk gebruik van het volgende 5-stappen plan om probleemgedrag van jongeren terug te dringen:

 

  1. Voorbereiden > het voorbereiden op de wijk die aangepakt zal worden en bepalen welke mensen hierbij betrokken zijn, de actuele activiteiten en initiatieven in kaart brengen en een beeld ontwikkelen van hoe de wijk nu is.
  2. Introduceren en een draagvlak creëren > in deze stap wordt een organisatiestructuur ontwikkeld die aangeeft op welke manier de aanpak gaat plaatsvinden en wordt een gezamenlijke visie op de toekomst van kinderen en jongeren in de belanghebbende wijk geformuleerd.
  3. Een wijkprofiel ontwikkelen > in deze fase wordt een wijkprofiel samengesteld aan de hand van een door jongeren ingevuld scholierenonderzoek dat uitwijst waar risicofactoren, probleemgedragingen, etc. zich bevinden in de wijk.
  4. Een preventieplan ontwikkelen > in deze stap wordt een preventieplan voor risico’s, gedragsproblemen, etc. in de wijk ontwikkeld. Ze maken doelen aan de hand van het wijkprofiel en met dit profiel als maatstaaf worden programma’s en voorzieningen gemaakt om de risicofactoren te verminderen en de beschermende factoren te vergroten.
  5. Een preventieplan uitvoeren > tot slot wordt in deze laatste fase wordt gecontroleerd of het idee voor een preventieplan ook echt effectief zal zijn en volledig is. Dit wordt gedaan aan de hand van een nieuwe scholierenenquête die aangeeft of er nog dingen ontbreken of overbodig zijn. Als alle aspecten kloppen, wordt een definitief sturingsprogramma gemaakt.

 

Aan de hand van dit stappenplan worden er veilige wijken gecreëerd die als doel het tegengaan van probleemgedrag bij jongeren hebben. Communities that care hebben, zoals al gezegd, invloed op de ontwikkeling van het micro-systeem. Een veilige wijk zorgt er namelijk voor dat jongeren zich op hun gemak en thuis voelen in een omgeving en op die manier voelen ze zich ook vrijer om vrienden te maken en leuke dingen te doen die bij de sociale ontwikkeling horen. Op bovenstaande afbeelding laat ik een voorbeeld zien over hoe een aanpak er uit kan zien. Het begin van deze probleemgedragingen kunnen juist ook vrienden zijn zoals te zien is in het voorbeeld. Groepsgedrag en het willen horen bij bepaalde groepen is vaak een reden om je te misdragen onder jongeren. Dit komt door de invloed van het micro-systeem, omdat vrienden daar een belangrijk aspect zijn en directe invloed hebben.

Het meso-systeem

Het meso-systeem beslaat de interactie tussen de onderdelen uit het micro-systeem. Dat zijn dus ouders, school, vrienden, buurt en het gezin. Het meso-systeem is dus van grote invloed op het gedrag van adolescenten, omdat zij vaak in een periode van onzekerheid zitten en de relaties en interactie met onderdelen uit het micro-systeem erg belangrijk zijn. Ik heb een artikel, hetgeen te vinden is via de link hieronder, waarin verschillende voorbeelden worden gegeven van de invloed van deze onderdelen op adolescentengedrag.

 

Het artikel beschrijft namelijk de verhouding tussen school, ouders en de adolescent zelf. In het artikel wordt aangegeven aan de hand van verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat de betrokkenheid van ouders in samenwerking met de school een positief effect heeft op adolescenten. Het is voor adolescenten van groot belang dat ouders betrokken zijn bij hun activiteiten op school en dat ze hun kinderen zo veel mogelijk ondersteunen. Tel daar de betrokkenheid van de school en het goede contact van bijvoorbeeld een mentor met de ouders bij op en de adolescent is bereid veel meer voor school te doen. Wanneer adolescenten het gevoel hebben dat de school ze helpt en waardeert wat ze presteren en daarnaast hun ouders ook, worden de schoolprestaties vanzelf beter en wordt het bovendien dragelijker voor leerlingen om bijv. het huiswerk te maken. De meeste adolescenten hebben het nodig om het gevoel te hebben dat het wordt gewaardeerd wat ze doen en dat ze iets dan ook goed doen. Daarnaast zijn spanningen of onzekerheden niet goed voor zowel school als andere onderdelen in hun leven. Een (goede) band tussen de ouders en de school en daarbij de ouderbetrokkenheid is, zelfs op de middelbare school nog, van grote invloed op het adolescentengedrag.

 

http://wij-leren.nl/samenwerken-met-ouders.php

Het exo-systeem

Dit systeem is gericht op de invloed van een verschijnsel waar het kind of de adolescent zelf geen onderdeel van is. Het slaat dus op gebeurtenissen waar de adolescent wel mee te maken krijgt, maar waar het niet direct de oorzaak van is. Het slaat niet direct op de adolescent zelf. Bijgevoegd bestand is hier een goed voorbeeld bij. Het artikel beschrijft voornamelijk het ontstaan van overgewicht onder adolescenten door invloeden uit hun gezinnen, leefomgeving en religie. In de gezinnen waar ouders bijvoorbeeld minder te besteden hebben en lager zijn opgeleid, wordt vaak weinig aandacht besteed aan gezonde voeding, etc. omdat daar vaak geen middelen voor zijn. Daarnaast kunnen door het lage inkomen sportclubs niet betaald worden, waardoor kinderen hier niet mee in aanraking komen. De adolescenten hebben hier niet direct veel last van, maar indirect wel. Ze kunnen namelijk op de langere termijn door de desinteresse van de ouders in gezonde voeding en sport, etc. ook een negatief beeld over deze aspecten krijgen. Hierdoor verandert hun gedrag dan eigenlijk langzaam en haast onopgemerkt. Dat is het punt waar het overgewicht uit het artikel dan om de hoek komt kijken. De adolescenten willen niet eens meer sporten of gezonder eten, omdat ze gewend zijn dit niet te doen door de indirecte invloed van de situatie van het gezin waarin ze leven. Dit kan dan leiden tot overgewicht. Een ander voorbeeld dat het artikel beschrijft, is de mogelijke invloed van school op de lichaamsbeweging van jongeren en hun interesse in lichaamsbeweging. Op scholen wordt namelijk veel meer aandacht besteed aan normale (exacte) vakken dan aan lichamelijke opvoeding. Scholieren hebben vaak 2 uur per week gym tegen bijvoorbeeld 30 uur aan andere lessen. Hierdoor kunnen adolescenten een beperkte interesse in sport ontwikkelen waardoor ze hier niet mee bezig zijn en zo overgewicht kan ontstaan. Deze desinteresse hebben ze dan niet al van zichzelf, maar ze zijn (mogelijk) van thuis uit niet gewent te sporten en worden hier op school ook niet actief toe aangezet. De leefomgeving en de invloed van indirecte aspecten uit het exo-systeem kunnen dus van invloed zijn op de gedragingen van adolescenten.

218597
PDF – 199,4 KB 272 downloads

Het macro-systeem

Het macro-systeem is gericht op de invloed die de maatschappij, de economie en de etnische realiteit hebben op het gedrag van jongeren. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de normen en waarden van verschillende groepen adolescenten, maar ook de wetgeving en de economische ontwikkelingen zoals werk(loosheid) onder adolescenten.

 

Bij dit systeem heb ik gekozen om de invloed van de maatschappij en de wetgeving verder uit te werken aan de hand van de aangepaste alcoholleeftijd. De leeftijd waarop jongeren alcohol mochten drinken was tot 2014 altijd 16 jaar. Vanaf 1 januari 2014 veranderde deze leeftijd echter naar 18 jaar. De aanleiding voor deze verandering was vooral de invloed van de maatschappij. De maatschappij was namelijk zo gericht op het nuttigen van alcohol en andere middelen dat er steeds meer jongeren vroeger begonnen en veel verder gingen in de mate van drinken. Deze maatregel in de wetgeving is echter wel van invloed op het gedrag van adolescenten. Adolescenten hebben namelijk al dat ze zich afzetten tegen hun ouders, scholen, de maatschappij enz. om volwassen te worden. Dit hoort ook eigenlijk bij het proces van de puberteit. Ze zetten zich echter ook af tegen de wet en alles wat daarbij komt kijken. Met het verhogen van de alcoholleeftijd was dat ook precies wat er gebeurde. In de bijgevoegde video geven adolescenten dan ook aan dat ze op zoek gaan naar andere manieren om te drinken wanneer zij nog geen 18 zijn. Er is namelijk geen denken aan dat ze echt zullen wachten tot ze de juiste leeftijd behalen. Deze video geeft dan ook een mooi voorbeeld van de invloed die het macro-systeem heeft op het adolescentengedrag. In dit geval slaat deze invloed dus vooral op het gedrag tegenover de wetgeving. Wat eerst altijd wel mocht, wordt ineens een stuk interessanter wanneer het ineens niet meer mag. Juist om die reden is de interesse in alcohol onder jongeren veel meer toegenomen sinds het instellen van de alcoholleeftijd van 18 jaar. De wetgeving en hiermee het macro-systeem zijn in dit geval van grote invloed op het gedrag van adolescenten.

Het tijdsysteem

De volgende link geeft een voorbeeld van de invloed van het tijdsysteem op de adolescent:

http://www.ze.nl/p/157518/de_jeugd_van_nu_versus_de_jeugd_van_toen

 

Het tijdsysteem is vooral gericht op de veranderingen die vroeger al begonnen en nu nog steeds doorgaan. Daarnaast wordt ook de invloed hiervan op jongeren besproken.

In dit artikel van ze.nl worden mooie voorbeelden gegeven van de jeugd van vroeger en nu en de invloed die het tijdsysteem heeft op de adolescent. Waar jongeren vroeger in de zelfgebreide kleding van hun oma naar school moesten, gaan ze nu naar school in de hipste outfits, mooiste materialen en duurste merken. Daarnaast is ook de besteding van vrije tijd erg veranderd. Kinderen spelen niet zo veel meer buiten en samen, maar zitten liever binnen, alleen en in hun digitale wereld. Dit doen ze, omdat er ook steeds meer mogelijkheden zijn. Het is niet meer ‘van deze tijd’ om nog langer buiten te spelen, te knikkeren of gewoon de eendjes te voeren. Na de uitvinding van het internet is het eerder abnormaal om nog zonder te leven. Onze tijd en onze samenleving is er op gericht om digitaal en online dingen te doen. Je kunt immers ook de eendjes voeren in een spelletje op de Ipad. Het begint al met digitale spelletjes voor de kleinste kinderen en vervolgens groeit dit door in een digitale wereld voor de adolescenten. Daarnaast dwingt de tijd men ook om überhaupt al veel meer binnen en online te doen. Om maar een voorbeeld te noemen, zijn festivals steeds meer onderdeel van de interesse van jongeren. De informatie over deze festivals moet je echter niet uit een boekje halen, maar van het internet. Door al deze veranderingen met de tijd, zijn jongeren zich op een bepaalde manier minder sociaal gaan gedragen. Ze zitten meer binnen en communiceren voor het grootste deel van de tijd via hun telefoon met de rest van de wereld. Echt persoonlijk contact is er in deze tijd veel minder onder jongeren. Daarnaast volgen ze alles via facebook en dat soort sites en is er ook minder behoefte om een simpele krant te lezen. De krant is er bovendien ook al online dus de papieren versie van vroeger wordt eigenlijk overbodig waarmee ook gelijk de adolescent die de kranten rondbrengt. Het tijdsysteem is dus duidelijk van invloed op het gedrag van adolescenten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb